Select your language

Wat is IO-Link?

IO-Link is een fabrikant-onafhankelijke, Point-to-Point interface voor de aansluiting van actuatoren en sensoren. Het is geen busverbinding, maar een veldbus-onafhankelijk communicatiesysteem dat eenvoudig te integreren is in elk gangbaar bussysteem. Sinds september 2013 is IO-Link wereldwijd beschikbaar als internationale standaard volgens IEC 61131-9. Sindsdien is het aantal bedrijven dat de keuze maakte voor IO-Link snel toegenomen.

Eenvoudig en universeel compatibel

De verbinding tussen IO-Link-master en apparaat wordt tot stand gebracht via een max. 20 m lange, niet-afgeschermde 3-draads-kabel. De bedrading is gestandaardiseerd op basis van M5-, M8- en M12-connectoren. De overgrote meerderheid van IO-Link-apparaten is uitgerust met M12-connectoren die zonder enige beperking kunnen worden gebruikt voor de schakelmodus en communicatiemodus van IO-Link. Elke poort van een IO-Link-master is in staat binaire schakelsignalen en gedigitaliseerde analoge waarden (bijvoorbeeld 8 bits, 12 bits, 16 bits) te verwerken. Seriële IO-Link-communicatie vindt plaats via dezelfde poort. Eenvoudige bedrading, geautomatiseerde parameter-instelling en uitgebreide diagnose zijn slechts enkele voordelen van IO-Link.

IO-Link Group Belgium

Hoge functionaliteit (smart)

Standaard zijn 2 bytes procesgegevens beschikbaar per cyclus. De overdracht tussen de IO-Link-master en het apparaat neemt slechts 400 µs in beslag met een snelheid van 230 kBaud. De gebruiker kan ook grotere frame-typen kiezen. Daarom kunnen ook grotere procesgegevens met een lengte tot 32 bytes worden verzonden met een overeenkomstig langere cyclustijd. Om ervoor te zorgen dat de parameter-gegevens van een apparaat niet verloren gaan bij het vervangen van een apparaat, kunnen ze automatisch direct in de IO-Link-master worden opgeslagen. Als er een nieuw, identiek substitutieapparaat is aangesloten, worden de parameters van het vorige apparaat automatisch overgebracht naar het nieuwe apparaat.

Gebruiksgemak

Elk IO-Link-apparaat heeft een IODD (IO Device Description). Dit is een apparaat-beschrijvingsbestand met informatie over de fabrikant, artikelnummer, functionaliteit enz. Deze informatie kan gemakkelijk worden gelezen en verwerkt door de gebruiker. Elk apparaat kan ondubbelzinnig worden geïdentificeerd via de IODD en via een intern apparaat-ID.

IO-Link Group Belgium